Zoals in onze blog over het verschil tussen bruto- en nettoloon te lezen is, betaal je over je brutoloon belasting. Nadat je belasting is ingehouden (dit gebeurt automatisch en hier hoef je niets voor te doen), ontvang je het nettoloon op je rekening. Onderdeel van de belasting die je automatisch betaalt, is je loonheffing.
Waarom bestaat loonheffing?
Deze belasting bestaat omdat in Nederland veel geld nodig is om alles te kunnen blijven betalen. Het is belangrijk om wegen aan te leggen, of zorg te bieden aan wie dat nodig heeft, en om de politie en rechters te blijven betalen. Hier betaal jij aan mee wanneer je deze belasting betaalt.
Wat is loonheffingskorting?
In Nederland is het belangrijk dat mensen een vast bedrag krijgen om hun huur of hypotheek van te betalen, en hun algemene kosten. Om deze reden is een deel van het salaris vrijgesteld van loonheffing. Dit betekent dat je over een deel van je salaris géén loonheffing (en dus belasting) hoeft te betalen.
Loonheffingskorting betekent dat je korting krijgt op je loonheffing. Dit zie je terug als ‘algemene heffingskorting’ of ‘arbeidskorting’. Hier staat dus eigenlijk dat je dit bedrag eigenlijk zou moeten betalen, maar dat dit niet hoeft van de Nederlandse staat. Je kunt het geld dus gebruiken voor je vaste lasten.
Wat moet ik doen om loonheffingskorting te krijgen?
Wanneer je in dienst komt bij een bedrijf, vul je een loonheffingsformulier in. Hier kun je invullen dat je graag de loonheffingskorting ontvangt. Heb je dit niet ingevuld of heb je per ongeluk ingevuld deze loonheffingskorting niet te willen ontvangen? Dat is geen probleem. Aan het einde van het jaar kun je het alsnog regelen via je aangifte inkomstenbelasting.
En werk je bij twee werkgevers? Dan kun je het beste bij één werkgever invullen dat je graag de loonheffingskorting ontvangt. Want als je te veel loonheffingskorting krijgt, moet je dit aan het einde van het jaar terugbetalen. En ontving je te weinig? Dan krijg je dit alsnog terug via je aangifte inkomstenbelasting.